przepisy na słodkie

a Twoje już tu są???

tiramisu

składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru-pudru
mascarpone (opakowanie 250g)
biszkopty (savoiardi - pół paczki)
kakao do posypania
ok. 4-6 kaw (espresso do maczania biszkoptów)

przygotowanie:
Warto zacząć o zaparzenia kawy - musi się ostudzić...
Z białek jajek trzeba ubić twardą pianę i odłożyć.
Z żółtek i cukru zrobić kogel-mogel, a potem dodać do niego mascarpone i wymieszać aż do jednolitej masy.
Do masy należy dodać ubite białko. UWAGA: robić to bardzo delikatnie, mieszając ręcznie.
Biszkopty na chwilkę zanurzyć w zimnej (!) kawie, rozłożyć w misce (najlepiej kwadratowej lub prostokątnej) warstwę z połowy biszkoptów. Wylać połowę masy (powinna być gęsta). Rozłożyć drugą warstwę maczanych biszkoptów i wylać resztę masy. 
Miskę włożyć do lodówki. Po schłodzeniu na powierzchni rozsypać kakao.
Smacznego!

od Farorza                             

ŁATWE

kokosanki

składniki:
5 białek
1 szklanka cukru
25 dkg kokosu

przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę utwardzając cukrem. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy. Łyżeczką wykładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy ok. 15 min w 170°C.
Smacznego!

od Anny Piszczek

ŁATWE

FAWORKI (2)

składniki:
3 niepełne szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżki rumu lub spirytusu (niekonieczne)

przygotowanie:
Żółtka rozbełtać w piwie ,dodać do maki i wyrobić ciasto jak na makaron. Przykryć talerzem i zostawić na kilkanaście minut .Ciasto przez to stanie się luźniejsze i łatwiej będzie go rozwałkować na cieniutkie - bardzo cieniutkie placki. Nie podsypujemy mąką lecz co jakiś czas odwracamy ciasto dalej wałkując. Placki tniemy na paski szerokości 3-4 cm a następnie pod skosem na kawałki około 10 cm. Każdy z nich przecinamy na środku i jednym końcem przeplatamy przez nacięcie. Przykrywamy ściereczką aby nie obsychały. Kładziemy na gorący olej i smażymy kilkanaście sekund Wykładamy na papierowe ręczniki Posypujemy cukrem pudrem.
Białka można zamrozić aby potem w dogodnym sobie czasie zrobić np. kokosanki.  
Smacznego!

od Anny Piszczek

ŁATWE

Faworki (1)

składniki:
1/2 kg mąki (najlepsza krupczatka)
2 całe jajka
3 żółtka
szczypta soli
1/8 l śmietany
1 płaska łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka octu
1 kieliszek rumu lub spirytusu
Dodatkowo:
4-5 kostek smalcu do smażenia
cukier puder do dekoracji

przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Do osobnej miski dodajemy jajka i żółtka, sól, cukier, śmietanę, ocet, rum (lub spirytus). Mieszamy do rozpuszczenia cukru i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto po kawałku, bardzo cieniutko. Kroimy na paski, które nakłuwamy widelcem. W środku robimy wąski otwór, przez który przewlekamy jeden z końców paska. Faworki kładziemy na lnianej ściereczce i nakrywamy je drugą, żeby nie wyschły.

Smażenie
Roztapiamy 2 kostki smalcu w w podłużnym rondlu lub innym naczyniu odpowiednim do smażenia w głębokim tłuszczu (w trakcie smażenia dodajemy kolejne kostki gdy tłuszczu ubywa). Gdy temperatura jest odpowiednia kładziemy delikatnie faworki na tłuszcz. Obracamy je po chwili, smażymy dalej, a po usmażeniu wyciągamy i kładziemy na duże talerze. Po wystygnięciu oprószamy faworki cukrem-pudrem.
Smacznego!

od Dagmary Miłek

ŁATWE

sernik z brzoskwiniami

składniki:
7 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
kostka masła
skórka z 1 cytryny
puszka brzoskwiń
około 1 kg sera
1 kisiel wiśniowy, malinowy lub cytrynowy. 

przygotowanie:
5 żółtek, 1 kostkę masła roztopionego lekko ciepłego i pól szklanki cukru utrzeć, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i skórkę z cytryny;
wyrobić ciasto (można dodać 3 łyżki kakao jak ma być brązowe) podzielić na dwie kule: mniejszą dać do zamrażarki na 30 minut, większą wyłożyć na papier na blachę i podziurkować.
Do sera utrzeć 2 żółtka , 3 łyżki cukru i ubić 2 białka, wymieszać;
brzoskwinie, odcedzić pokroić w kostkę i lekko wymieszać z serem; wyłożyć na ciasto.
5 białek ubić dodać pół szklanki cukru pudru i 1 kisiel wiśniowy, malinowy albo cytrynowy wyłożyć na ser.
Wyjąć kulę ciasta z zamrażarki i potrzeć na górę ciasta.
Piec w rozgrzanym piekarniku górna grzałka 25 minut w 180 st.C. a potem 45 minut tylko dolna grzałka w 180 st.C.
Polać czekoladą lub polewą i posypać koralikami cukrowymi.
Smacznego!

od Joanny Seidel                            

NIECO TRUDNIEJSZE

kruche ciasteczka z kokosem

składniki:
140 g cukru pudru, łyżkę odłożyć do posypania ciasteczek
200 g masła, pokrojonego na kawałki
300 g mąki pszennej
2 żółtka
120 g wiórków kokosowych (można kokos zastąpić np. orzechami)
10 g cukru waniliowego

przygotowanie:
Masło, mąkę, żółtka, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Uformować kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na minimum 30 min.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Ze schłodzonego ciasta oderwać małą porcję (kulkę Ø 2 cm), uformować w dłoniach rulonik, następnie zagiąć końce ciasteczka do środka, tworząc półksiężyc, odłożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Czynności powtórzyć dla pozostałej części ciasta, układając ciasteczka w niewielkich odstępach.
Piec 15-17 min (180°C), jedna blacha po drugiej, lub do momentu aż ciasteczka będą złotobrązowe. Upieczone ciasteczka odstawić do ostudzenia, następnie oprószyć pozostałą częścią cukru pudru,
Kruche ciasteczka kokosowe przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Smacznego!

Iwona Osman-Surmacz                             

ŁATWE

rogaliki drożdżowe z jabłkami i śliwkami

składniki:
6 jajek
paczka drożdży
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
pół szklanki mleka
1 śmietanę 18%
1 kostka masła (roztopiona) 
4 szklanki mąki tortowej 

przygotowanie:
Wyrobić i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Farsz: jabłka starte na plastry, cukier, cynamon -podsmażyć, dodać bułki tartej, wystudzić.
Albo: świeże śliwki (połówki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Smacznego!

od Joanny Seidel

ŁATWE

ciasto biszkoptowe z truskawkami i rodzynkami 

składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
starta skórka z 1 cytryny i sok
3 szklanki mąki tortowej
kostka masła
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
30 dkg truskawek

przygotowanie:
Wymieszać, dodać truskawki do wyrobionego ciasta, piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temp. 160 st.C.

Smacznego!

od Joanny Seidel

ŁATWE

Ciasto kruche z jabłkami (PLEŚNIAK) 

składniki:
230 gr masła lub margaryny (sugeruję masło),
2 łyżki smalcu lub alternatywnie 2 łyżki masła,
500 gr mąki pszennej (najlepsza jest tortowa); można także użyć mieszankę dwóch mąk, tj. ok. 100 gr mąki krupczatki i resztę tj. 400 gr - tortowej,
½ paczki proszku do pieczenia,
1 cukier wanilinowy,
3 łyżki cukru,
5 dużych jaj (lub 6 mniejszych),
1 i ½ łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
4-5 kwaśnych jabłek (najlepsze są szare renety),
ewentualnie – trochę cynamonu (ok. ½ łyżeczki).

przygotowanie:
(czas przygotowania ciasta ok. 40 minut):
Masło (najlepiej schłodzone), smalec, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, 3 łyżki cukru, 5 (lub 6) żółtek – wszystkie składniki włożyć do dużej misy i szybko zagnieść ciasto (nie wymaga ono wyrabiania, a jedynie trzeba połączyć składniki). Następnie należy ukształtować je w formę wałka, który podzielić na 3 równe części.
Pierwszą część ciasta ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, który należy wysmarować masłem (wymiary blachy ok.26x34 cm). Rada praktyczna: najwygodniejszym sposobem wykładania ciasta jest pocięcie tej części wałka na cienkie plasterki, które należy układać na blasze jeden obok drugiego, a następnie palcami połączyć je ze sobą, tak aby szczelnie pokryły blachę – będzie to dość cienka warstwa.
Drugą część ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć na pierwszej warstwie w formie grubej posypki.
Utrzeć obrane jabłka na grubych oczkach tarki i wyłożyć je na warstwie kakaowej. Można -według upodobania - posypać jabłka niewielką ilością cynamonu sypiąc go z pewnej wysokości, tak aby był równomiernie i cieniutko rozsypany na jabłkach.
Na jabłka wyłożyć łyżką pianę z białek ubitych na sztywno z 1 szklanką cukru i cukrem wanilinowym. Pianę delikatnie rozprowadzić/rozsmarować nożem.
Na pianę wyłożyć trzecią część ciasta w formie grubej posypki.
Piec w piekarniku w temp. ok 160-170 stopni C ok. 1 godz. Wkładać do piekarnika lekko nagrzanego. Piana po upieczeniu powinna być sztywna jak na bezach–gdyby tak nie było, to zmniejszyć temperaturę i pozostawić ciasto w piekarniku jeszcze przez ok. 15 min.
Przed podaniem można posypać cukrem-pudrem.

Smacznego!

od Teresy Łukawieckiej

ŁATWE

Cantuccini (z migdałami i pistacjami)

składniki:
• 3 duże jajka
• Szczypta soli
• 270 g drobnego cukru
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szklanka migdałów
• 1/2 szklanki obranych pistacji

przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z cukrem. Dodajemy sól, mąkę wymieszaną z proszkiem i miksujemy do połączenia się składników.

Połowę orzechów kroimy na pół a połowę drobno siekamy. Dodajemy do ciasta i ugniatamy w jednolitą masę

Formujemy 3 podłużne chlebki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 25 minut na złotobrązowo. Wyjmujemy do lekkiego przestudzenia.

Jeszcze lekko ciepłe "chlebki" kroimy na 1 cm kromeczki. Układamy je na blaszce i podpiekamy jeszcze 8 minut z każdej strony w temp. 180 stopni C

Zostawić do całkowitego ostygnięcia
Najlepiej przechowywać w puszce by stały się twarde i chrupiące

Można je jeść maczając w kawie lub winie 🙂

Smacznego!

od Patrycji Olendzkiej

ŁATWE

Ciastka "Kaśki"

składniki:
1 opakowanie płatków kukurydzianych
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
1/2 opakowania słonecznika łuskanego
1 opakowanie płatków migdałów
1 opakowanie orzechów włoskich
1/2 opakowania suszonej żurawiny lub rodzynek

przygotowanie:
Proporcje wg uznania
Można dodać również inne bakalie.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą , dolewamy mleko zagęszczone, aby się skleiły. Formujemy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 170 stopni około 7 - 8 min.

Smacznego!

od Klaudii i Artura

ŁATWE

Przepisy można przesyłać na adres mailowy Parafii św. Maksymiliana Marii Kolbego w Tychach.