przepisy na zupy

a Twoje już tu są???

leczo z kabaczka

składniki:
pół kabaczka pokrojonego w kostkę
1 papryka zielona
1 cebula
4 ząbki czosnku 

przygotowanie:
Wszystko podpiec do miękkości, wlać do garnka, dodać kukurydzę (1 puszkę), fasolę białą (1 puszkę), 2 ogórki kiszone starte, koncentrat pomidorowy i pół litra wody, pogotować dodać 1 jogurt, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę wędzoną do smaku i bazylię. Podgotować jeszcze z 10 minut na wolnym ogniu i gotowe.
Smacznego!

od Joanny Seidel

ŁATWE

zupa szczawiowa

składniki:
6 ziemniaków pokroić w kostkę
ugotować, osobno 4 kawałki żeberek
2 marchewki zetrzeć na grubych oczkach
2 pietruszki
cebula
czosnek 5 ząbków
trochę tymianku
słoik szczawiu konserwowego lub mrożonego (lepszy świeży)
sól, pieprz, magi do smaku

przygotowanie:
Po ugotowaniu połączyć, dodać śmietanę lub jogurt naturalny, podawać z jajkami ugotowanym na twardo i zieloną pietruszką smacznego!
Smacznego!

od Joanny Seidel

ŁATWE